Houtbouw verzekeren bij Woningborg: aandacht voor risico’s én maatwerk

DSC 2915

De vraag naar duurzame bouwmethoden groeit. Steeds meer opdrachtgevers kiezen daarom voor houtbouw, een bouwvorm met een lage CO₂-footprint en korte bouwtijd. Tegelijkertijd brengt bouwen met hout specifieke risico’s met zich mee die om ervaring en expertise vragen. In dit artikel zetten we belangrijke aandachtspunten op een rij en lichten we toe hoe Woningborg omgaat met het verzekeren van houtbouwprojecten.

Risico’s bij houtbouw

Hoewel houtbouw een mooie kans is voor de sector, zijn er ook risico’s die extra aandacht verdienen:

  • Brandveiligheid
    Houten constructies kunnen bij brand sneller instorten of bijdragen aan een snellere brandontwikkeling.
  • Vocht en schimmel
    Hout is gevoelig voor vocht. Zonder juiste bescherming - tijdens de bouw én daarna - kunnen houtrot, schimmelvorming en structurele aantasting optreden.
  • Biologische aantasting
    Insecten, zoals houtworm of zwammen zoals de huiszwam kunnen het materiaal aantasten.
  • Geluidsisolatie
    In vergelijking met beton of steen isoleren houten constructies minder goed tegen lucht- en contactgeluid.
  • Bouwfysische gevoeligheid
    Hout reageert op klimaatwisselingen (krimp, uitzetting, vervorming), wat gevolgen heeft voor de constructieve stabiliteit.

In Nederland is er nog beperkte ervaring met grootschalige houtbouw. Dat tezamen met de risico’s die houtbouw kent, is de reden dat verzekeraars  de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. Sommige partijen keren zich zelfs af van het verzekeren van dergelijke projecten. Woningborg doet dat niet. Wij beoordelen elk project afzonderlijk, met oog voor de specifieke kenmerken, risico’s en betrokken partijen. 


Risicogestuurd verzekeren: hoe Woningborg naar houtbouw kijkt

Woningborg werkt voor alle plannen risicogestuurd. Dat betekent dat wij per individueel plan beoordelen in hoeverre het risico beheersbaar is. Daarbij kijken we naar de aard van het bouwsysteem, de complexiteit en de ervaring van de bouwonderneming. Indien nodig neemt een technisch regio inspecteur contact op om het plan inhoudelijk te bespreken met de bouwonderneming.

Bij projecten met houtbouw – en in het bijzonder bij CLT– beoordeelt onze technisch risicoacceptant onder andere de volgende aspecten:

  • Integrale ontwerpbenadering
    Is het project vanaf de ontwerpfase opgezet als houtbouw? Zijn deskundige adviseurs met ervaring in houtconstructies vanaf het begin betrokken?
  • Verantwoordelijkheid & garantie
    Valt het CLT-casco binnen de Woningborg-garantietermijn en is de bouwonderneming verantwoordelijk voor het gehele project inclusief de montage?
  • Planning en weersinvloeden
    Is in de planning voorzien dat de houten constructie zo snel mogelijk wordt beschermd tegen weersinvloeden (bijvoorbeeld door snelle gevelsluiting)?
  • Leverancierskeuze
    Wordt het CLT-casco geleverd door een erkende en deskundige leverancier?
  • Vochtbeheersing
    Is er een uitgewerkt vochtbeheersplan aanwezig, van transport tot oplevering, waarmee het risico op schade tot een minimum wordt beperkt?
  • Installatietechniek
    Is het installatieconcept afgestemd op houtbouw, met aandacht voor niet-toegankelijke leidingen (zoals onder badkamers) en de mogelijke lekkage risico’s?
  • Expertise op detaillering
    Zijn de detailleringen voor vocht, geluid, constructie en brandveiligheid afgestemd en gezamenlijk beoordeeld door experts?
  • CAR-verzekering
    Is de dekking van de Construction All Risk-verzekering toereikend en passend bij het project?


Samenwerken aan verantwoorde houtbouw

Bouwen met hout vraagt om specifieke kennis en een integrale aanpak. Woningborg denkt graag in een vroegtijdig stadium met u mee over de mogelijkheden en de risico’s. Door maatwerk te leveren en projecten zorgvuldig te beoordelen, willen we innovatie en verduurzaming in de bouwsector blijven faciliteren. 


Podcast over houtbouw

Er is een aantal bouwbedrijven die al ervaring hebben met het bouwen met hout. Zo ook Waal. Zij vertellen in de Woningborg BouwZeker podcast over hoe zij de transitie naar het bouwen met hout hebben gemaakt, hoe ze omgaan met de risico’s en waar je rekening mee moet houden.

🎧 Luister aflevering 5 van de BouwZeker Podcast

Heeft u vragen over het bouwen met hout? Dan kunt u terecht met onze Coördinator Techniek, Jeroen Nobel > [email protected].