Onwerkbare dagen

Het is van groot belang om te weten wanneer een werkdag als (on)werkbaar wordt beschouwd, vooral bij vertragingen door weersomstandigheden. Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor de registratie van (on)werkbare werkdagen in contracten onder het keurmerk van Stichting GarantieWoning. In deze blog lees je wat een (on)werkbare werkdag precies inhoudt en welke veranderingen er zijn doorgevoerd, zodat je goed voorbereid bent op de komende wijzigingen.

Wanneer is er ook alweer sprake van een (on)werkbare werkdag?

Een werkdag is – kort gezegd – onwerkbaar als er gedurende ten minste vijf (5) uren niet kan worden gewerkt door het grootste deel van de werknemers of machines. Meestal maken weersomstandigheden een werkdag onwerkbaar (denk aan vorst, harde wind of regen). Niet als werkdagen worden beschouwd o.a. de officiële rust- en feestdagen. Inmiddels is het ook mogelijk om met halve (on)werkbare werkdagen te rekenen.

Belangrijke wijziging per 01-01-2024: In de contracten waaraan het keurmerk van Stichting GarantieWoning is verleend, moet de ondernemer op verzoek van en aan de verkrijger inzage geven in de stand van de bouw en de telling van de (halve) (on)werkbare werkdagen. Daarbij moet een goede en gemotiveerde onderbouwing worden overgelegd waarom een (halve) dag als onwerkbaar moet worden beschouwd.

In de Algemene Voorwaarden behorende bij de modelovereenkomst van Woningborg (versie vanaf 01-01-2024) staat dat (halve) werkdagen als onwerkbaar worden beschouwd:

“wanneer daarop door omstandigheden buiten de aansprakelijkheid van de Ondernemer gedurende ten minste vijf (5) uren, respectievelijk ten minste twee (2) uren, door het grootste deel van de werknemers of machines niet kan worden gewerkt. Niet als werkdagen worden beschouwd de algemeen, al dan niet door de overheid dan wel bij of krachtens collectieve arbeidsovereenkomst voorgeschreven, erkende rust- en feestdagen, vakantiedagen en andere vrije dagen alsmede de door de directie van de Ondernemer in overleg met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging vastgestelde collectieve vakantiedagen en andere roostervrije dagen.”

In de Algemene Toelichting behorende bij de modelovereenkomst van Woningborg (versie vanaf 01-01-2024) staat:

“Bij omstandigheden buiten de aansprakelijkheid van de Ondernemer valt onder meer te denken aan weersomstandigheden die het werken tijdelijk onmogelijk maken en/of omstandigheden die het gevolg zijn van door of vanwege overheidsinstanties opgelegde c.q. afgekondigde lockdowns en/of andere maatregelen. Een door of vanwege overheidsinstanties afgekondigde bouwstop ten gevolge van malversaties in de bouw onder verantwoordelijkheid van de Ondernemer valt vanzelfsprekend niet onder de omstandigheden buiten de aansprakelijkheid van de Ondernemer.”

Let op: Een faillissement of wanpresteren van onderaannemers (bijvoorbeeld door netbeheerders) geldt niet als een onwerkbare werkdag.

Situaties waarin er weliswaar buiten de aansprakelijkheid van de ondernemer niet kan worden gewerkt, maar die toch niet als onwerkbare werkdagen worden beschouwd, zijn bijvoorbeeld: een faillissement van een onderaannemer, het niet nakomen van contractuele afspraken (wanpresteren) door een onderaannemer (inclusief, maar niet beperkt tot, netbeheerders) of stakingen (tenzij een bouwplaats als gevolg van de staking ‘besmet’ wordt verklaard door de bonden en op slot moet).

Ook een geschorste omgevingsvergunning brengt niet met zich mee dat de telling van de werkbare werkdagen wordt stopgezet. Echter, als het gedurende de periode waarin de bouw is stilgelegd qua weersomstandigheden onwerkbaar is én de woning/het gebouw is niet wind- en waterdicht, dan kunnen de weersomstandigheden alsnog onwerkbare werkdagen tot gevolg hebben. Niet de schorsing.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met onze afdeling Juridische Zaken ([email protected]).