Duurzaam bouwen is een cruciaal onderdeel van de transitie naar een groenere en duurzamere toekomst. Het biedt kansen om op lange termijn geld te besparen, de kwaliteit van leven te verbeteren en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van de bouwsector aanzienlijk te verkleinen. Door innovatieve technologieën, bewuste materiaalkeuzes en een focus op energie-efficiëntie en flexibiliteit, kunnen we gebouwen creëren die bijdragen aan een duurzamere wereld. Tijdens de 2-daagse Basiscursus Duurzaam bouwen vergroot je je kennis en inzicht in alle relevante aspecten van duurzaam bouwen en hun onderlinge samenhang. Je krijgt concrete handvatten om de duurzame ambities te vertalen naar de eigen werkzaamheden en praktijksituaties binnen je bedrijf.
Inhoud
De cursus bestaat uit een blended leerprogramma. Voorafgaand aan de 2 klassikale lessen ontvang je de E-cursus Inleiding Duurzaam bouwen. Hierin wordt op hoofdlijnen de basisbegrippen en thema's doorlopen. In de Basiscursus wordt de diepte ingegaan en verder gebouwd met praktijkcasussen.
De Basiscursus Duurzaam bouwen is een 2-daagse cursus. Tijdens de eerste cursusdag ligt de nadruk op de brede context van duurzaam bouwen. Daarbij komen de volgende belangrijke principes van duurzaam bouwen aan bod:
- Nieuwe energie
- Circulariteit
- Gezondheid en comfort
- CSRD en EU-taxonomie
- Whole Life Carbon en CO2
- Natuurinclusiviteit en biodiversiteit
- Klimaatadaptatie, water en waterrisico
- Stikstof
Wat zegt de huidige wet- en regelgeving? Wat is aankomend beleid? En wat zij regionale initiatieven om duurzaam aan te jagen?
Tijdens de 2e cursusdag ligt de nadruk op activatie en implementatie. Er komen veel praktijkvoorbeelden voorbij, maar er is ook ruimte om eigen casussen in te brengen en er zijn kleine praktijkopdrachten. Er zal worden stilgestaan bij essentiƫle processtappen en beschikbare subsidies en stimuleringsregelingen.
Cursusmateriaal
Gedurende en tot 1 maand na de cursus krijg je gratis toegang tot de kennisbank Pont Omgeving en Pont Klimaat met tientallen dossiers, 50-tal boeken van Berghauser Pont, waaronder commentaar en naslagwerk en het gehele jurisprudentie archief.
Uw begeleider:
Deze cursus is een samenwerking met Berghauser Pont Academy.
De cursus wordt verzorgt door Bas van de Westerlo (Business Manage Circularity bij Volontis). Bas is werkzaam voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouwsector en is sinds 2009 als aanjager betrokken bij de toepassing van duurzaamheid, circulariteit en gezondheid. Bas heeft een brede kennis op gebied van verduurzaming en de toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk. Het realiseren van positieve impact is daarbij de continue drijfveer.
Voor wie is deze training?
Deze cursus is geschikt voor mensen die werkzaam zijn in de bouwsector bij de (ontwikkelende) aannemer, projectontwikkelaar of als opdrachtgever bij corporaties.
Meer weten over de leerlijn Duurzaam bouwen?
Meer informatie over de leerlijn Duurzaam bouwen en de bijbehorende cursussen, lees je in de webfolder.
Praktische informatie
Deze training wordt gegeven op:
Datum | Wanneer | ||
---|---|---|---|
Dinsdag 21 januari 2025 | 09.30 - 16.30 uur | Aanmelden |