Na de top 10 bouwgebreken is het nu tijd voor de top 10 trends voor de woningmarkt. In opdracht van Woningborg heeft adviesburo TwijnstraGudde een onderzoek uitgevoerd naar trends op de woningmarkt. Dit onderzoek is uitgevoerd voordat de coronacrisis ontstond. Op nummer 1 “Schaarste is er in overvloed”. We gaan uitgebreid in op de nieuwe ontwikkelingen en het toekomstperspectief rondom deze trend.
Schaarste is er in overvloed
Per definitie is er sprake van schaarste op de woningmarkt. In het verleden was geld voornamelijk de oorzaak. Tegenwoordig zijn juist factoren zoals bouwlocaties, grondstoffen en mankracht schaars. De energietransitie en schaarste in grondstoffen maken duurzaamheidsmaatregelen noodzakelijk en bouwkosten hoog. Schaarste aan bouwend personeel leidt tot nog verder oplopende bouwkosten. De beperkte beschikbaarheid van bouwlocaties, materialen, personeel en een afname van bouwvergunningen, gaan het woningtekort in de komende jaren versterken.
Woningtekort blijft stijgen
De laatste jaren zijn de bouwkosten fors gestegen én zijn er mede door de stikstofproblematiek en PFAS, minder bouwvergunningen afgegeven. De haalbaarheid van projecten staat hierdoor onder druk en dit geeft grote risico’s voor ontwikkelaars. De effecten hiervan gaan wij in de komende jaren merken, waardoor het woningtekort blijft groeien. Door de focus op binnenstedelijk bouwen, loopt het aantal beschikbare bouwlocaties in hoog tempo terug. Het grote tekort is een belangrijke reden waarom de huizenprijzen in Nederland zo sterk stegen en nog steeds stijgen. Ook tweede woningbezit is groeiende, vanuit binnen- en buitenland. Dit vergroot de druk op de woningmarkt. Een grondgebonden koopwoning is er straks alleen nog voor de ‘happy few’.
“De woningbehoefte blijft maar toenemen. Locaties zijn er in principe wel genoeg, maar de grootste uitdaging ligt in het organiseren van die locaties.”
Hyperloop om schaarste in de stad te voorkomen
In de provincie Groningen wordt het Europees Hyperloop centrum gebouwd. Het centrum moet uitgroeien tot hét testcentrum voor de hyperloop in Europa. Het eerste hyperloop traject moet dan ook in Nederland komen. De Hyperloop is bedacht door tech-ondernemer Elon Musk. Het systeem bestaat uit een buis die vacuüm is gezogen, waardoor de weerstand zeer laag is. Door de buis kan een trein razendsnel bewegen, voortbewogen door elektromagneten.
Het doel is dat het eerste traject tussen 2028 en 2035 is aangelegd, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Frankfurt. De hyperloop zorgt ervoor dat een reisje naar de stad een stuk korter wordt, waardoor mensen bereid zijn verder buiten de stad te wonen. Een reisje van Amsterdam naar Eindhoven duurt met de hyperloop nog slechts een kwartiertje. De trip van Frankfurt naar Amsterdam 50 minuten. Dat is nu bijna 4 uur.
Huizen gebouwd in een steeg
De Nederlandse architecten Genwdolyn Huisman en Marijn Boterman hebben in Rotterdam een skinny house weten te realiseren. Het huis is 3.4 meter breed en 20 meter diep en gebouwd in een steeg tussen twee andere woonhuizen. Het skinny huis staat symbool voor de schaarste in de stad.
Gaan wij er naar toe dat elk stukje stad gebruikt gaat worden om plaats te maken voor de woningbouw? De bouw van het huis was nog een behoorlijke uitdaging door de ongebruikelijke verhoudingen en de ramen bij de buren. Desalniettemin woont het architectenkoppel nu met veel plezier in hun nieuwe huis.
Publicatiedatum: 2020-09-09