Het nieuwbouwproject Eilandrijk in Rijswijk is een voorbeeld van wat het bieden van zekerheid met het waarborg-certificaat van Woningborg betekent voor kopers van een nieuwbouwhuis.
De bouw van project Eilandrijk is gestart in het voorjaar van 2018. In oktober 2019 is bouwondernemer Schouten failliet verklaard. Woningborg heeft overeenstemming bereikt met Ter Steege Bouw Vastgoed West voor de afbouw van de 29 woningen en in januari 2020 is de bouw hervat. In het najaar 2020 konden de toekomstige bewoners hun langverwachte intrek nemen in hun nieuwbouwhuis.
Ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt van het nieuwbouwproject Eilandrijk, organiseerde Ter Steege Bouw Vastgoed West vorig jaar een borrel voor de toekomstige bewoners. inmiddels zijn alle woningen van Eilandrijk opgeleverd.
Wij spraken de familie van Nieuwkerk over hun woning in nieuwbouwproject Eilandrijk in Rijswijk en wat ze hebben meegemaakt toen de bouwonderneming failliet ging.
Samenwerking Ter Steege
“Vanaf het moment dat we Ter Steege als nieuwe bouwer toegewezen hebben gekregen, is alles een feestje. Dit begon al met de kennismaking in een prachtig kasteel in Rijswijk. Daarna vorderde de bouw ontzettend vlot. Eind mei volgde daar onze eerste mijlpaal: voor de eerste keer met de tegelzetter door onze woning lopen. Daarna volgde het moment van het inmeten. Tijdens de borrel vierden we met alle buren het hoogste punt van ons nieuwbouwproject Eilandrijk. Bovendien werden we door Ter Steege verrast en konden we als gezin voor de eerste keer onze woning betreden en hebben de kinderen hun kamer uitgezocht. Naast het feestelijke moment om alle buren weer te zien, was het waanzinnig om alle vervolgstappen te zien die de aannemer in de tussentijd had gezet.
Als bouwer verrassen ze je gewoon continu en daar worden we erg gelukkig van.
Nul-op-de-meter Woning
Een van de kenmerken van jullie nieuwbouwhuis is de nul-op-de-meter. Hoe belangrijk was dit in je besluitvorming voor dit nieuwbouw project?
“Bij onze huidige woning hebben we bewust gekozen voor zonnepanelen en bij een eventuele nieuwbouwwoning wilden we het duurzame karakter doortrekken. Toen we ons voor een andere woning gingen oriënteren, vielen een aantal nieuwbouwprojecten voor ons af omdat er geen zonnepanelen en warmtepomp in de nieuwbouw waren meegenomen en het ook niet mogelijk was om dit achteraf te realiseren. En dit is wel de toekomst!”
Wat zijn je verwachtingen van de nul-op-de-meter woning?
"Marketingtechnisch denken wij dat het mooier klinkt dan dat het in de werkelijkheid is. Zo verwachten we zeker wel een relatief energiezuinige woning, maar we hebben niet de intentie dat we straks helemaal geen energie meer zullen afnemen bij een energiemaatschappij. We verwachten dus dat we meer energie nodig hebben dan dat we zelf produceren. Wel zullen de energiekosten vele malen lager zijn dan nu. Ook kunnen we genieten van een woning die we in de zomer op koelen kunnen zetten. Na de hittegolf van afgelopen zomer kijken we daar erg naar uit!”
Een nadeel van de opzet van de nieuwbouw in Rijswijk Buiten is dat er nu één partij is die al de nul-op-de-meter woningen verzorgt en dat je dus niet zelf kan bepalen wat je op je dak legt of hoe je dat afmonteert. Naar onze mening is het een goed opgezet initiatief. Dat is positief voor de landelijke transitie. Maar op microniveau ben je als koper gebonden aan een standaard pakket waar je relatief weinig invloed op hebt."
De Bouw
Hoe hebben jullie de bouw tot nu toe ervaren?
"Ondanks dat de oorspronkelijke bouwer een andere was dan de bouwer van omliggende projecten, hadden wij er vertrouwen in. Er zat wat meer maatwerk in en daardoor voelde het wat persoonlijker. Helaas liep de bouw veel vertraging op. De start liep vanaf het begin af aan al uit en daarna waren er regelmatig weinig werklui op de bouw aanwezig. Het vertrouwen in de bouwer nam af en zakte uiteindelijk tot een dieptepunt. Dit bracht een negatieve sfeer tussen de toekomstige bewoners. Met elkaar ervoeren we het bouwproces niet meer als een feestje. Het was een onzekere tijd. Een map vol ideeën, schetsen en moodboards hebben we toen uit het zicht gezet.”
Toen de oorspronkelijke bouwer failliet verklaard werd, kwam Woningborg direct in beeld.
"Op zo’n moment wil je als eigenaar graag snel handelen, maar de bouwplaats ging letterlijk op slot. Door duidelijke communicatie werden de verwachtingen en vervolgstappen door Woningborg scherp gemanaged. Doordat ze volledig bekend waren met het dossier gaf dit veel vertrouwen in de onzekere tijd waar we in terecht waren gekomen. Woningborg was goed bereikbaar en betrokken door ook te luisteren naar de persoonlijke situaties en aanwezig te zijn op klantmomenten. En dan blijkt de nieuwe bouwer een bouwer te zijn met een goede reputatie. Woningborg zorgde samen met Ter Steege ervoor dat het bouwproces weer een feestje werd. Eén op één ging Ter Steege met ons als toekomstige bewoners in gesprek om alles na te lopen. Alles werd grondig aangepakt en vanaf dag 1 doet Ter Steege heel erg haar best. Ook de sfeer tussen de bewoners is weer positief!”
Het Woningborg-certificaat
Wat gebeurt er na een faillissement?
Als uw aannemer failliet gaat en uw woning is nog in aanbouw dan is dat een vervelende situatie die veel onzekerheid met zich meebrengt. Lees meer over de stappen die we zetten na een faillissement.