In Nunspeet is dit jaar een 10 Ampèrevilla gerealiseerd. De 10 Ampèrevilla is het resultaat van een samenwerking van Eplucon en Allure Bouw. Beide bedrijven wilden graag laten zien dat het ook anders kan als het aankomt op energiezuinig wonen. Vanuit zowel de kant van de bouw als de kant van de energie installatie is dit een unieke woning. De gehele energiehuishouding is namelijk binnen de erfgrenzen geregeld en draait op slechts een 10 ampère aansluiting met het elektriciteitsnet.
Wij spraken de initiatiefnemers en bouwers van de Ampèrevilla: Koos Folmer (Commercieel directeur Eplucon) en Maarten Keizer (directeur Allure Bouw).
Het idee
Hoe is de samenwerking tussen Eplucon en Allure Bouw voor de realisatie van de 10 Ampèrevilla ontstaan?
Koos Folmer: “ Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in energiehuishouding en commercieel directeur van Eplucon – Energy Plus Concepts, een bedrijf gespecialiseerd in duurzame energieconcepten. Ik wilde als particulier én als ondernemer in duurzame energieconcepten een woning bouwen met een 10 ampère-aansluiting en tegelijkertijd het comfort van een villa. Voor mij was het duidelijk welke bouwmethode er aan te pas moest komen. Al 33 jaar geleden, tijdens een vakantie in Oostenrijk, viel me op dat daar gebouwd werd door de isolatie op de muur te plaatsen en deze af te stuken. Een slimme manier om de woning te beschermen tegen warmte en kou van buitenaf. Sindsdien kijk ik anders naar de traditionele ‘baksteenbouw’ in Nederland.”
“Ik sprak architecten en bouwers, maar die waren niet enthousiast. Maarten Keizer van Allure Bouw wel. Allure Bouw bleek net met een eigen fabriek gestart om deze bouwmethode verder te ontwikkelen en in de markt te zetten.”
Historie: Nederland - Baksteenland
In Nederland worden huizen vooral met bakstenen gebouwd. Dat heeft een historische oorzaak. In grote steden mocht hout als bouwmateriaal niet worden toegepast vanwege het brandgevaar. Bovendien was er veel klei aan de uitloop van rivieren én waren er tal van steenfabrieken. In de woninggevels speelde echter vaak een vochtprobleem, de zogeheten ‘vocht doorslaande gevels’. De spouwmuur maakte hieraan een einde. Later kwam daar de isolatie bij met steeds hogere isolatiewaardes. De baksteen is altijd gebleven.
Twee hbo-stagiairs onderzochten de mogelijkheden. Ze testten, verzamelden materialen, rapporteerden, benaderden leveranciers en stelden tal van vragen. Via verschillende testfases ontwikkelden we uiteindelijk een passende methodiek. We bouwden een extra hal en gingen aan de slag. Met robots.”
“En toen kwam de vraag van Koos of wij konden werken met de bouwmethode die hij voor ogen had. En dus nodigden we Koos uit in de fabriek. Daar concludeerden we dat we beiden (Eplucon en Allure Bouw) werken vanuit de gedachte grenzen te willen verleggen. We zoeken naar mogelijkheden om dingen anders te doen. Beiden hebben we een goed systeem dat een stapje voorloopt op de markt. We vonden elkaar in het idee dat we met de 10 Ampèrevilla konden zeggen: “Kijk, het kan ook anders.”
“Eplucon en Allure Bouw hebben beiden een goed systeem dat een stapje voorloopt op de markt. Met onze gezamenlijke 10 Ampèrevilla konden we zeggen: “Kijk, het kan ook anders.”Maarten Keizer - Allure Bouw
De ampèrevilla: anders én uniek
Wat maakt de bouw van de Ampèrevilla zo uniek ten opzichte van andere duurzame bouwconcepten in Nederland?
Maarten Keizer: “Het grootste verschil is de systeemopbouw. Wij prefabriceren alle elementen tot een compleet gevelconcept met RC-waarde van 8,2. En dat is bijzonder in Nederland. Verder hebben we het systeem zo luchtdicht ontwikkeld dat we zelfs met een exclusief ontwerp - zoals bij de proefwoning- een QV-10 waarde halen van 0,25. Ook dat is uniek. Warmte of kou die ‘de schil’ niet in hoeven, hoeven er ook niet uit. En vice versa. Deze Ampèrevilla monitoren we dag en nacht om zo gegevens te genereren, een van die gegevens is dat de woning 0.2 graad afkoelt bij een buiten temperatuur van -3 als de warmtepomp 5 uur uitstaat! Dat is pas thuiskomen!”
“Maar ook de bouwsnelheid is uniek. In twee dagen is de Ampèrevilla wind- en waterdicht opgebouwd. Daarnaast geldt ook dat transport en het afval beperkt is gebleven. Tot slot is dit woonconcept natuurlijk uniek vanwege de aansluiting van 10 ampère met het net.”
Koos Folmer: “Het installatievraagstuk van de bouw is samengevat in een klein en simpel te gebruiken display aan de muur. Het systeem kijkt zelf automatisch wat het weer van morgen wordt. Op basis van die modellen rekent hij uit of de accu van de woning deze dag volledig gevoed moet worden en of de temperatuur in de woning alvast (automatisch) een graadje hoger gezet moet worden om het verbruik van de nacht te compenseren. Blijkt uit de modellen van het KNMI dat de volgende dag genoeg zon is dan wacht het systeem met schakelen tot de volgende dag. Maar is er bijvoorbeeld drie dagen achterelkaar geen zon? Dan bepaalt het systeem zelf wanneer het beste moment is om energie te kopen van het net door middel van die 10 ampère-aansluiting. Dus wanneer de stroom het goedkoopst is laadt het systeem de accu om de volgende dag weer volop comfort te kunnen leveren.”
De bouw - intensief productieproces
Hoe wordt teruggekeken op de bouw en realisatie van de Ampèrevilla?
Maarten Keizer: “Het productieproces in de fabriek was intensief, onder andere door het programmeer- en rekenwerk van de robots. We willen ook best veel, zoals wildverband metselwerk ten opzichte van een halfsteensverband. De bouw zelf is honderd procent meegevallen. Het is altijd maar afwachten of wat je in theorie bedenkt ook in de praktijk past. Ook wat betreft montage is het heel anders monteren dan wanneer je een gewoon beton casco hebt. Dat is een andere denkwijze. Ook dat is ook erg meegevallen. We hebben het maximale eruit willen halen, omdat we mee willen kunnen met de eisen van onze klanten."
Samenwerking
Welke processen zijn uniek voor de samenwerking geweest?
Maarten Keizer: “Het was heel bijzonder om samen met Eplucon op basis van twee bijzondere en nieuwe systemen - het casco systeem en het installatiesysteem – een nóg unieker concept neer te zetten. We zochten voortdurend naar mogelijkheden om elkaar te versterken. Allure Bouw was overtuigd van de schil en Eplucon van de installatie. Allure Bouw wil voorloper zijn in de villabouw, Eplucon heeft dezelfde drive als het gaat om unieke energiezuinige installaties. Zo konden we met een intensieve samenwerking iets unieks op de markt brengen.”
Welke lessen hebben jullie geleerd bij deze samenwerking?
Koos Folmer: “Eén is dat je je niet laat afleiden door allerlei verhalen van mensen die er twijfels bij hebben. Blijf bij je strategie en de afspraken die je hebt gemaakt, dan kom je tot een mooi resultaat.
Een tweede les die ik uit deze samenwerking haal is dat je een woning integraal moet ontwerpen. Zowel vanaf de kant van de energiehuishouding als van het ontwerp qua comfort, uitstraling en architectuur. Had het ontwerp van deze woning het dak net andersom gehad bijvoorbeeld, dan had deze woning geen aansluiting van 10 ampère kunnen hebben.”
Maarten Keizer: “Het klinkt als een open deur, maar doen wat je zegt is de belangrijkste basis. Een voorbeeld? Als wij zeggen dat we een schil kunnen realiseren die onder de verplichte norm qua luchtdichting zit dan weet Koos dat hij met de warmtepomp geen reserves hoeft in te bouwen.”
”Bij Allure Bouw zijn ontwerp en realisatie in eigen hand, dat maakt dat je snel kunt schakelen en samen iets moois neer kunt zetten.”Koos Folmer - Eplucon
Toekomst
Wat zijn de toekomstverwachtingen rondom dit woonconcept?
Koos Folmer: “Ik denk zeker dat de Ampèrevilla een toekomst heeft. Het concept zal ongetwijfeld aanslaan en overgenomen worden door grote organisaties. Of het nu de 10 Ampèrevilla wordt of wat anders, het gaat erom dat er iets gebeurt aan de verbruikerskant van de energiehuishouding, want het kan écht anders!”
“Nog even terug naar het begin. Want de basis van het probleem is de gaswinning in Groningen. Zo moest bij koude winters altijd veel gas uit Slochteren komen. Maar dat had geen invloed op het elektriciteitsnet. De gaskraan moet dicht, we gaan over naar gasloze wijken”. Dit besluit van minister Wiebes zorgde ervoor dat we massaal overstappen op warmtepompen. De energiebalans die we hadden met gas verandert nu in een disbalans met elektriciteit. De honger naar elektriciteit is op veel momenten hoog en dan betaal je de hoofdprijs. Op andere momenten is er een overschot en wordt het vernietigd. We hebben in Nederland geen centrale regulering op grootverbruikers. In Duitsland is dat wel het geval: de grote energieverslinders - zoals warmtepompen - worden ’s ochtends tussen 8.00-10.00 uur uitgezet.”
Maarten Keizer: “De huidige ‘zuinige’ energiesystemen worden op den duur energieverslinders. Zeker als het salderen van zonne-energie aan banden wordt gelegd. Sterker nog, een nul op de meter woning is een woning waarbij de gebouw gebonden energie op nul uit komt en er 3150kWh aan gebruiks-gebonden energie opgewekt wordt. Dit houdt in dat je het huishoudelijke deel van de energiekosten alsnog deels betaald. Het verschil tussen de nul op de meter woning en de Ampèrevilla is dat ook het gebouw- en gebruiks-gebonden energieverbruik gedekt is, voor altijd, ook als salderen vervalt. We verwachten dan ook dat de vraag naar ons concept snel toeneemt. Er bestaan ook al ‘groene hypotheken’, waarbij je voor energiezuinige woningen, extra geld kunt lenen. Het concept moet betaalbaar en terug te verdienen zijn.”
Nieuwsgierig?
De Ampèrevilla een erg goed voorbeeld voor een van de trends uit de top 10 trends in de woningmarkt, namelijk: "Huis als computer". Klik hier voor het volledige trendartikel.
Kijk voor meer informatie ook op de website van Allure Bouw of klik hier.
Tekst en fotografie met dank aan Content met content